ZELENINOVÝ WOK DLE KUCHAŘKY "VAŘIT DOKÁŽE KAŽDÝ"

14.07.2019

Vařit dokáže (opravdu) každý! A kdo si myslí, že to není možné, měl by si pořídit kuchařku Matthiase F. Mangolda, aby se o tom přesvědčil. Jednotlivé recepty jsou vystavěné na jednoduchých základních principech, od kterých se může každý (začátečník i profík) odrazit ke složitějším receptům. Recepty jsou pro větší přehlednost navíc doprovázeny i odkazy na videa, která všem pomohou na cestě za ovládnutím vlastní kuchyně. 

Já osobně podle této kuchařky vařila několikrát. Oblíbila jsem si především zeleninové pokrmy. Zeleninový wok je zdravá rychlovka, která mi vždy přijde vhod! Recept na tento pokrm přikládám níže...

ZELENINOVÝ WOK...

4 porce (1 porce 275 KCAL)

25 minut příprava 

PŘÍSADY: 

  • 200 g brokolice
  • 100 g hráškových lusků 
  • 1 červená paprika
  • 1 kousek zázvoru o velikosti vlašského ořechu
  • 200 g mini pak choi (tuto přísadu jsem párkrát vynechala, protože jsem ji zrovna neměla k dispozici)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šalotky
  • 200 g uzeného tofu 
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 150 g mungo fazolí 
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky 
  • pepř

POSTUP:

  • 200 g brokolice omýt, očistit a rozdělit na růžičky. 
  • 100 g hráškových lusků opláchnout a případně odstranit tuhá vlákna. 
  • 1 červenou papriku rozpůlit, očistit, omýt a nakrájet na kostičky nebo proužky. 
  • 200 g mini pak choi očistit a opláchnout. Nakrájet zvlášť bílé a zelené části na proužky. 
  • 1 kousek zázvoru, 2 stroužky česneku a 3 šalotky oloupat, nakrájet nadrobno a promíchat. 
  • 200 g tofu nakrájet na kostky velikosti sousta. 
  • Ve woku rozpálit olej a za stálého míchání v něm asi 2 minuty opékat kostky tofu, potom vylovit děrovanou obracečkou. Proužky papriky a bílé části pak choi opékat při vysoké teplotě 1 minutu. Stále míchat! Přidat brokolici a také asi 1 minutu opékat, pak vmíchat hrášek a směs se zázvorem. Nakonec přidat zelené proužky pak choi a klíčky mungo fazolí a ještě 1-2 minuty opékat. 
  • Kousky tofu vrátit k zelenině a promíchat. Ochutit pepřem a rybí a sójovou omáčkou a ještě asi minutu promíchávat. 

DOBROU CHUŤ!