BORŮVKOVÝ KOLÁČ POSYPANÝ ŽMOLENKOU

11.05.2020

Borůvkový koláč posypaný žmolenkou mám spojený s dětstvím. Milovala jsem ho, proto jsem se ho naučila i brzy připravovat. Recept na tento koláč je jednoduchý. V jednoduchosti se však ukrývá ta krása! 

BORŮVKOVÝ KOLÁČ SE ŽMOLENKOU ...

PŘÍSADY:

  • kelímek neslazeného bílého jogurtu 
  • 2 vejce 
  • 2 lžíce rostlinného oleje 
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • kelímek moučkového cukru 
  • prášek do pečiva 
  • borůvky
  • žmolenka ( 100 g másla, 100 g cukru (krupice) a 140 g polohrubé mouky)

POSTUP:

  • Do mísy dáme kelímek jogurtu, vajíčka - přísady smícháme. 
  • Následně přidáme 2 lžíce oleje, mouku, prášek do pečiva a cukr. 
  • Vše poctivě mícháme, dokud nevznikne těsto. 
  • Do vymazané a vysypané formy rozprostřeme rovnoměrně těsto. 
  • Na těsto dáme umyté borůvky. 
  • V druhé míse vypracujeme drobenku/žmolenku. 
  • Drobenku nasypeme na těsto s borůvkami. 
  • Pečeme koláč pozvolna v předehřáté troubě. 
  • Po upečení necháme koláč vystydnout. 
  • Podáváme. 

DOBROU CHUŤ!